Supermicrobis (I)

La sèrie de mini-entrades de “Supermicrobis” té com a objectiu ressaltar els bacteris, arqueus o virus amb característiques més peculiars.

Magnetospirillum i la magnetotaxis

Imatge microscopi electrònic: K. H. Downing, H. Sui, L. R. Comolli and H.-Y. Holman. 2004. Electron Tomographic Studies of Bacterial Structure and Function. Microsc Microanal 10(Suppl 2). Copyright 2004 Microscopy Society of America

 

Magnetospirillum té l’honor d’encetar la sèrie de “Supermicrobis”. Es tracta d’un bacteri magnetotàctic capaç d’orientar-se i nedar utilitzant flagels tot seguint les línees dels camps magnètics que hi ha a la terra. Com altres bacteris magnetotàctics, Magnetospirillum disposa d’uns orgànuls al seu interior anomenats magnetosomes. Aquests contenen cristalls magnètics de minerals de ferro que s’organitzen formant cadenes (es poden observar com a punts negres a la fotografia electrònica a la dreta de la figura).

Els magnetosomes aporten un moment dipolar magnètic permanent. Dit d’altre manera, permeten que els bacteris que els contenen es comportin com brúixoles en miniatura per orientar-se i romandre al seu hàbitat preferit de la columna d’aigua o sediment (normalment zones amb una baixa concentració d’oxigen).

 

Geogemma barossii, el sostre de la resistència tèrmica

Fumarola hidrotermal: NOAA Photo Library. Imatge microscopi: Derek Lovley, University of Massachusetts, Amherst.

 

En segon lloc, presentem el microorganisme conegut amb major resistència a les altes temperatures. És el cas de l’arqueu Geogemma barossii, també conegut com a “soca 121” (esfèric i amb flagels, com apareix a l’imatge de microscòpia electrònica a la part inferior dreta de la figura). Aquest arqueu viu a les fumaroles hidrotermals (+2000 m de profunditat) i respira òxid de ferro; el seu nom fa referència a la capacitat de reproduïr-se a una temperatura de 121ºC. De fet, G. barossii pot sobreviure fins a dues hores a 130ºC i reproduir-se altre cop quan baixa la temperatura.

La capacitat dels microorganismes de creixer a altes temperatures és molt important per definir els tractaments d’esterilització de material (sobretot hospitalari). Afortunadament, la soca 121 no suposa cap perill per la salut humana ja que no pot creixer a temperatures al voltant de 37ºC per ser massa baixes.

 

 

 

Referències

Lefèvre C, Frankel R, Bazylinski D. 2011. “Magnetotaxis in Prokaryotes”. eLS. Chichester, UK Publisher: John Wiley & Sons, Ltd.

Kashefi, Kazem; Lovley, Derek R. (2003). “Extending the upper temperature limit for life”. Science. 301 (5635): 934.

 

Deixa un comentari