cleaning our mess pollutants contaminantes contaminants emergents emerging concern emergentes bioreactor pharmaceuticals fármacos fàrmacs degradació eliminació hospital aigues aguas residuals residuales wastewater hospital treatment plant tractament aigüa agua aguas aigües hormones hormonas pills pastillas degradación degradació biodegradació removal eliminació eliminación adsorción adsorció absorció absorption adsorption

Netejant els nostres desastres.

Contaminació.

Quan sentim aquesta paraula probablement ens venen al cap les emissions de cotxes i fàbriques, vessaments de petroli, residus tòxics als rius, o recentment, els plàstics al fons marí. Aquests son termes amplis que poden englobar diferents substàncies que amenacen la nostra salut o la del medi ambient. Hi ha moltes maneres de classificar els contaminants, ja sigui segons la seva toxicitat, concentració, o ambient on es troben, entre altres.

Recentment han guanyat atenció els anomenats “contaminants de preocupació emergent” o “contaminants emergents“. En aquest ampli grup hi trobem substàncies generalment poc estudiades o de les quals no es fa un seguiment al medi ambient. Això generalment és perquè la substància pot haver sigut sintetitzada recentment o també perquè fins ara no es disposava de tècniques analítiques prou sensibles per detectar-la al medi ambient.

No us penseu que estem parlant de coses desconegudes pel públic general!

Exemples de contaminants emergents són:

  • Fàrmacs (antibiòtics, analgèsics, antiinflamatoris, drogues psiquiàtriques…)
  • Productes de cura personal (cremes solars, fragàncies…)
  • Tensioactius (detergents, emulsificadors, espumants…)
  • Nitrosamines (part de cosmètics, tabac, i productes elàstics com preservatius i globus)
  • Retardants de flama (aplicats a diversos productes per evitar o retardar la combustió en cas d’incendi)
  • Additius de combustibles, plastificants, i un llarg etcètera…

Aquests contaminants es troben ja de manera persistent a les nostres aigües residuals i el problema que hi ha és que les plantes de tractament d’aigua no estan preparades per eliminar-los. Mentre restem a l’espera que es reguli la presència d’aquestes substàncies a nivell europeu (s’estima que la regulació estarà a punt els propers anys), molts països han optat per establir criteris propis i els investigadors han començat a treballar en solucions.

Què hi pinten aquí els microorganismes?

Bona pregunta. Hi ha sistemes de tractament físics i químics (coneguts com tractaments terciaris) que permeten eliminar molts dels contaminants emergents de l’aigua però a uns costos energètics massa elevats. L’ús de sistemes biològics és prometedor per la seva eficàcia però també per la seva sostenibilitat. En aquesta ocasió veurem molt per sobre alguns exemples reals (es poden consultar els resultats en detall a la referència 1) i en properes publicacions ja aprofundirem en què els fa funcionar.

Qui?

Microalgues en el tractament d’aigües residuals urbanes: Les algues ja fa temps que s’estudien com alternativa als tractaments amb fangs activats que trobem de manera convencional a les plantes de tractament d’aigua. A part de consumir matèria orgànica i contaminants inorgànics, també poden eliminar contaminants emergents com hormones utilitzades en contraceptius (que arriben a l’aigua després de ser excretades per les persones a través de l’orina).

Fongs en el tractament d’aigües residuals hospitalàries: Alguns fongs ja s’han estudiat molt en el tractament d’aigües residuals urbanes i ara s’utilitzen per tractar aigües d’origen hospitalari, que tenen major concentració de fàrmacs. A través dels seus enzims i metabolisme especialitzat, fongs que normalment trobem alimentant-se de fusta poden ajudar en la degradació de substàncies complexes.

Bacteris: Són presents arreu, com els fongs i les microalgues, però en més elevades concentracions. Els seus metabolismes diversos acompanyen tant a les algues com als fongs en els processos de degradació que es posen a punt actualment. A vegades es poden afegir espècies conegudes en els sistemes de tractament o simplement es poden afavorir espècies indígenes de les aigües residuals per treure’n un benefici.

Com?

Els contaminats poden ser 1) degradats o bé simplement 2) eliminats del sistema.

  1. La primera opció és la òptima, però per desgràcia no sempre és possible trobar espècies que degradin cada contaminant. Bacteris, fongs i algues poden degradar contaminants a través de mecanismes de desintoxicació però també a vegades els fan servir com a font d’energia o carboni per créixer!
  2. Per mecanismes d’adsorció o absorció (que capturen substàncies a l’exterior o interior de la cèl·lula) podem extreure els contaminants de l’aigua. Les algues han sigut molt estudiades en aquest aspecte però en qualsevol cas és necessària una bona gestió dels residus que obtenim, fets de biomassa d’algues barrejada amb els contaminants.

adsorció absorció degradació

Amor i odi, dues cares de la mateixa moneda.

Ja hem deixat entreveure al llarg de les publicacions que no es pot classificar als microorganismes com a “bons” o “dolents”. En aquest cas tenim un exemple més; i és que algun dels microorganismes correlacionats amb l’eliminació d’antibiòtics en bioreactors també es troben causant infeccions oportunistes als hospitals! [ref 1, pag 101-103]

 

Referències.

1. Parlade E. Microbial communities driving emerging contaminant removal. Impact of treated wastewater on the ecosystem.

 

Deixa un comentari