Tornada al “cole” – Analitzant notícies sobre ciència

Ara que tornem de vacances potser ens sentim una mica estressats. I per això recuperem i analitzem una noticia de La Vanguardia de mitjan juliol, titulada “Troben un bacteri que podria ser clau en una futura vacuna contra l’estrès” (1).

A part de parlar de l’estrès i de donar algun consell per combatre’l, aquesta notícia explica que un grup d’investigadors han aconseguit tractar l’estrès en ratolins administrant-los un lípid aïllat de Mycobacterium vaccae.

Però anem a analitzar amb més profunditat aquesta noticia. Estudis recents han demostrat que la immunització amb M. vaccae, un bacteri ambiental conegut des de 1964, evita determinades respostes del sistema immunitari “exagerades” per culpa de l’estrès (2). És a dir, quan estem estressats el nostre sistema immunitari actua més intensament que quan estem tranquils. Això no sempre és bo, ja que aquesta activació ens podria portar a desenvolupar malalties autoimmunes (3), una malaltia en la que el nostre sistema immunitari es gira contra nosaltres mateixos. Quan injectem M. vaccae com si fos una vacuna podem controlar, inclús evitar, aquesta sobreactuació del sistema immunitari relacionada amb l’estrès.

L’objectiu de l’estudi del que parla l’article de La Vanguardia, publicat a la revista Psychopharmacology (4), era trobar compostos responsables d’aquest efecte anti-inflamatori de M. vaccae. I els resultats són que l’àcid 10(Z)-hexadecenoic, un àcid gras lliure de la paret de M. vaccae, disminueix la secreció de proteïnes proinflamatories en cèl·lules immunes de ratolí, quan aquestes es posen en contacte amb compostos inflamatoris. És a dir, que si tenim un cultiu de cèl·lules del sistema immunològic obtingudes de ratolí i el tractem amb un compost que estimula la inflamació, si també hi posem l’àcid gras de M. vaccae l’efecte inflamatori no és tan fort. L’estudi conclou que són necessàries més investigacions però que bacteris com aquests, bacteris ambientals i que sovint es troben a la nostra pell i mucoses, tenen un gran potencial per a tractar malalties inflamatòries i desordres psiquiàtrics relacionats amb l’estrès, en els que s’han descrit inflamacions inapropiades com a factors de risc.

Cèl·lules immunitàries de ratolí (vermell) en contacte amb M. vaccae (verd). Imatge propietat de Marta Llorens

Si analitzem el títol de l’article de La Vanguardia juntament amb la informació que hem llegit a l’article original veiem que l’equip del Doctor Lowry no ha descobert M. vaccae, donat que el bacteri es coneix des de 1964, i tampoc es plantegen una vacuna contra l’estrès. El seu objectiu no és tractar l’estrès sinó els efectes inflamatoris associats a l’estrès, i ho proven en cèl·lules de ratolí, per tant no han aconseguit tractar l’estrès en ratolins, tal com sembla indicar la noticia de La Vanguardia.

La intenció de les meves paraules no és desacreditar els articles de La Vanguardia ni de cap altre diari, sinó demanar que les notícies siguin més acurades i menys sensacionalistes, i al lector més cap fred i menys credulitat.

Per a més informació sobre els efectes beneficiosos de M. vaccae us recomano donar una ullada als altres treballs de l’equip del Dr Lowly a la Universitat de Bristol (5).

 

Referències:

  1. Article de la Vanguardia
  2. Article científic
  3. Blog acadèmic
  4. Article científic
  5. Blog acadèmic

 

Deixa un comentari