Ciència i música – Segueix-me el ritme!

La indústria de la música mou masses. Llavors, podria la ciència arribar a més gent a través de la música? Un grup d’investigadors del Massachusetts Institute of Technology va llançar farà un parell d’anys el projecte Biota Beats, una de les primeres iniciatives per unir ciència i música.

Últimament s’està fent molt èmfasis en ajuntar ciència amb art. Una proposta per acostar la ciència a diferents públics, per fer-la més atractiva i per incorporar-la en el nostre dia a dia. Per exemple, l’any 2016 el Centre de Recerca en Agricultura Genòmica (CRAG) va convidar a 5 sketchers professionals a passar un dia en el centre per a que dibuixessin la investigació que allà es desenvolupa. Després de l’esdeveniment, el centre va editar un llibre en el que s’explica de manera didàctica els projectes i descobriments dels investigadors del CRAG.

https://www.cragenomica.es/outreach/sketching-crag

Un altre exemple és l’ús de còmics per explicar un procés científic, com és el cas del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) i els còmics de Miriam Rivera (@miriamriig). A mitjan any el VHIO va publicar un article a la revista Nature Communications en el que es presentava un nou fàrmac contra el càncer amb un mecanisme d’acció poc habitual. Aquest descobriment es va publicar a La Vanguardia acompanyat d’un còmic que il·lustrava de forma entenedora l’acció del medicament i la importància del descobriment.

I per acostar la ciència al nostre dia a dia estan les escultures de Marc Boada. A la ciutat de Terrassa es va crear el Jardí de les Percepcions, un jardí ideat per fer pensar, per a qüestionar les percepcions i preguntar-te el per què de les coses.

Tot i que quan es parla de ciència i art, sovint es fa referència a arts plàstiques. Però no oblidem que la música també és art! En aquest sentit també existeixen interessants iniciatives.

El ritme de la microbiota

El iGEM Competition és una competició internacional per a estudiants interessats en la biologia sintètica. És organitzada per la fundació International Genetically Engineered Machine (iGEM) i es fa a Boston. L’any 2017 durant la cerimònia de clausura es va presentar una cançó feta amb la microbiota dels participants.

Durant els dies que va durar la competició, els encarregats del projecte Biota Beats van recollir mostres de microorganismes de diferents parts del cos d’estudiants de tot el món. A cada continent se li va assignar una part del cos, que a la seva vegada va tenir un paper determinat a la cançó final.

https://alum.mit.edu/slice/making-body-sing

Dels estudiants de Sud-Amèrica es van obtenir mostres del cuir cabellut, que van compondre la percussió. Els microorganismes de la ma dels concursants africans van donar els baixos profunds. La atmosfera de la cançó va ser definida per la microbiota del as dels nord-americans. Per donar-li harmonia funky, es van afegir els microorganismes de les orelles asiàtiques. I finalment Europa va donar la melodia electrònica amb la seva microbiota de bona i avantbraç.

Les mostres es van recollir en plaques de Petri, que es van incubar fins a detectar creixement i llavors es van fotografiar. Aquestes imatges van ser analitzades usant algoritmes que van convertir les colònies de microorganismes en midi i finalment en música.

Escolta el resultat final aquí.

http://biotabeats.org/intro.html

Aquesta peça de música electrònica es va crear amb mostres d’estudiants de tot el món. Tot i així, el projecte Biota Beats contempla la possibilitat de crear una cançó per a cada individu, generant la línia de cada instrument a partir de la microbiota de cada part del cos, i creant així una simfonia humana. Un dels principals objectius d’aquest programa és el d’apropar la microbiologia als seguidors de la musica electrònica, parlar de microbiota a les grans masses que mou la indústria de la música.

Tot i que no fa falta anar als Estats Units per trobar projectes que uneixin ciència i musica, donat que, per exemple, dins del projecte NanoCaedre, d’origen català, es presentarà en breus una obra per a orgue composta basant-se en la nanotecnologia.

I esperem que sorgeixin més iniciatives com aquestes, per a omplir sales de concerts de gent amb sed de ciència!

Referències

Deixa un comentari