Els mesos de l’any resumits en 12 posts

Feliç 2020 a tots els micronautes!

Amb aquesta entrada us volem recomanar un post de Micronautes per a cada mes de l’any. Comencem!

Gener

Aquest mes ha fet 10 anys del fatídic terratrèmol d’Haití. Les males condicions en les que va quedar el país van propiciar un important brot de còlera que va causar més de 8000 morts a un territori que ja havia patit prou. Part del brot va ser degut a les afectacions que el terratrèmol va causar en el sistema de sanejament de l’aigua. I és que a mitjan segle XIX, John Snow ja va descriure la transmissió del còlera a través de l’aigua.

John Snow and cholera micronautes micronauts map london water fountain source vibrio cholerae cholera epidemiology

Febrer

El febrer de 2019 va deixar rècords de contaminació a Barcelona. Aquest any, amb la implementació de les restriccions de vehicles en zones de baixes emissions potser podem evitar nous rècords. I sinó sempre ens quedaran els bacteris netejant els nostres desastres.

cleaning our mess pollutants contaminantes contaminants emergents emerging concern emergentes bioreactor pharmaceuticals fármacos fàrmacs degradació eliminació hospital aigues aguas residuals residuales wastewater hospital treatment plant tractament aigüa agua aguas aigües hormones hormonas pills pastillas degradación degradació biodegradació removal eliminació eliminación adsorción adsorció absorció absorption adsorption

Març

El 8 de Març és el dia de la dona, i molts blogs de ciència aprofitem per fer ressorgir històries d’importants dones científiques, que potser pel fet de ser dones no han tingut el protagonisme que els seus companys. Per al març us proposem l’article sobre Esther Lederberg, l’estampadora de bacteris.

Abril

Ah abril, magnífica primavera! Les flors floreixen, la temperatura puja, el bon humor s’encomana entre la gent… excepte entre aquells que pateixen les al·lèrgies típiques de la primavera. Però sabíeu que els microorganismes també tenen relació amb les fatídiques al·lèrgies?

alergies allergies alergias helmints micronautes unautes helminths hypersensitivity hypersensitivities innate immunity immunidad al·làrgies alergias hipersensibilidad hipersensitivitat IgE inflamación inflamació inflammation antihistaminics antihistamínicos antihistaminics histamina hystamine dirt worm cucs gusanos

Maig

Mica a mica s’acosta l’estiu i comencem a prepara les vacances. Potser marxarem fora i qui sap si haurem de canviar moneda. Vigilem al manipular bitllets, ja que en ells hi podem trobar un munt de microorganismes navegant-hi.

Juny

S’acaba el “cole”, la “uni”, comença l’estiu! Celebrem-ho amb bona música i amb interessants projectes que connecten ciència amb art (siguin arts plàstiques o música)!

Juliol

La NASA te previst llançar una missió per estudiar la superfície de Mart el 17 de juliol del 2020. El robot està previst que arribi el 18 de febrer de 2021 i desenvoluparà estudis astrobiològics de l’ambient del planeta vermell. Creieu que podríem arribar a colonitzar Mart? Potser amb les colònies del futur

Agost

L’agost de 1956 va néixer Albert Solà, un cambrer de la Bisbal de l’Empordà (Girona) que podria ser fill il·legítim de del rei Juan Carlos I d’Espanya. Diu que les proves d’ADN així ho indiquen. I és que amb el material genètic podem explorar els nostres vincles familiars.

vincles familiars explorant vinculos familiares family links herencia heritance

Setembre

Molts pobles i regions vinícoles celebren durant el mes de setembre les festes de la verema, per celebrar que s’ha acabat la collita del raïm per a fer vi. Per a l’agricultura, i sobretot la dels vins, els fongs són un malson. Però no sempre una infecció per fongs pot acabar malament, sinó mireu el cas de la podridura noble de Botrytis cinerea.

botrytis cinerea wine vino vi podridura noble gris gray grey rot podredumbre vino vid wine production moisture humedad humitat water

Octubre

A finals d’octubre de 2019 es va posar en marxa la campanya de vacunació antigripal de la temporada 2019-2020. A Catalunya, el departament de Salut va repartir més de 1,5 milions de vacunes per a aquesta campanya, però com és que cada any ens hem de vacunar? Llegim sobre els misteris de la grip estacional!

Novembre

Però clar, després d’iniciar la campanya de vacunació per a la grip sempre hi ha qui es pregunta si les vacunes funcionen (#VaccinesWork) i com ho fan, com funcionen realment.

Desembre

I per finalitzar, amb el fred no només arriba la grip, sinó que també arriba la neu! Tot i que hi ha pistes que ja obren al novembre, no és fins l’últim mes de l’any que la gent aprofita per desconnectar esquiant. I si no hi ha neu, per culpa de l’escalfament global, sempre ens quedaran els canons de neu i els seus bacteris. Recordeu que inclús esquiant estem rodejats de bacteris!

I un plus per tenir present durant tot l’any

Que els antibiòtics s’han de manipular amb cura!

Deixa un comentari